Tussentijdse toets

verkeersbordenDe tussentijdse toets (TTT) is bijna hetzelfde als een echt examen, behalve dat je er niet voor kunt slagen of zakken. De toets vindt plaats op ongeveer ¾ deel van de rijopleiding. Het is een goede gelegenheid om alvast aan het echte examen te wennen en om eventuele nervositeit weg te nemen. Onderzoek wijst uit dat de slagingskans door een TTT met 20% toeneemt. Op de dag van de TTT moet je al wel geslaagd zijn voor je theorie examen.

De Toets
Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de TTT hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt.
De toets duurt even lang als een echt examen namelijk 55 minuten.

Adviesformulier
Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand daarvan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je op examen gaat. Dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere manoeuvres. Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.

Vrijstelling
Als je bij de TTT twee van de bijzondere manoeuvres goed hebt uitgevoerd hoef je deze niet meer op het examen te doen. Door die vrijstelling van de bijzondere manoeuvres kan er meer aandacht besteedt worden aan het verkeersinzicht.