Examen

ROTTERDAM-CBR-LOGOIn het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ┬▒ 25 meter. Vervolgens kan de examinator je vragen een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren bij of in de auto.

De examenrit
Dan begint de examenrit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers.
Daarbij wordt je beoordeeld op 10 examenonderdelen, zoals het invoegen en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos kan niet en hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het eerstvolgende examen. Mocht je onverhoopt voor je examen zakken, dan vervalt de vrijstelling voor de bijzondere manoeuvres en moet je deze bij je herexamen alsnog uitvoeren.

Zelfstandig route rijden
Tijdens het examen moet je ook een stukje zelfstandig rijden, dit kan op 3 verschillende manieren;

  • Navigatie: deze moet je kunnen instellen en volgen.
  • Een co├Ârdinatiepunt: je krijgt een bestemming (station,kerk,ziekenhuis of bijv. je eigen straat) en dan mag je daar zelf naar toe rijden.
  • Een cluster opdracht: je krijgt van de examinator drie tot vijf opdrachten (1ste links, rotonde rechts, verkeerslichten rechts) en die voer je dan zelfstandig uit.

Je krijgt maar 1 van deze 3 opdrachten.

Situatie bespreking
Onderweg wordt je ook nog wat vragen gesteld (op een rustig moment) over een bepaalde situatie die net hebt meegemaakt of waar je op dat moment staat.
Dit is om te zien hoe je verkeersinzichtelijk over dingen denkt.

De uitslag
Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag en bespreekt de examinator nog het zelfreflectie formulier wat je voor het examen hebt ingevuld. Ben je geslaagd dan kun je naar het gemeentehuis! Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Je ontvangt vervolgens van het CBR een e-mail met het uitslagformulier